Wat is Wifi juist?

Wifi

Een draadloos netwerk gebruikt radiogolven  net als mobiele telefoons, televisies en radio’s doen. In feite is de communicatie via een draadloos netwerk een partij als tweeweg radiocommunicatie. Hier is wat er gebeurt:

1. De draadloze adapter van een computer vertaalt data naar een radiosignaal en zendt het uit met behulp van een antenne.

2. Een draadloze router ontvangt het signaal en decodeert het. De router stuurt de informatie naar het internet via een fysieke, bekabelde ethernet-verbinding.

Het proces werkt ook in omgekeerde richting: informatie van het internet met de router ontvangen vertalen naar een radiosignaal en te verzenden naar de draadloze adapter van de computer.

De radio’s gebruikt voor WiFi-communicatie zijn zeer vergelijkbaar met de radio’s gebruikt voor walkie-talkies, mobiele telefoons en andere apparaten. Ze kunnen radiogolven verzenden, ontvangen en ze kunnen converteren in radiogolven en de radiogolven terug converteren in 1s en 0s. Maar WiFi-radio’s hebben een paar opmerkelijke verschillen met andere radio’s:

* Ze zenden uit op frequenties van 2,4 GHz of 5 GHz. Deze frequentie is aanzienlijk hoger dan de frequenties die worden gebruikt voor mobiele telefoons, walkie-talkies en televisies. Door de hogere frequentie kan het signaal meer data vervoeren.

* Zij maken gebruik van 802.11-netwerknormen, die komen in verschillende smaken:

  • 802.11a zendt op 5 GHz en kan doorgroeien tot 54 megabits aan gegevens per seconde. Het gebruikt ook orthogonale frequentie-multiplexing (OFDM), een efficiëntere coderingstechniek die dat radiosignaal splitst in verschillende subsignalen voordat ze een ontvanger bereiken. Dit reduceert interferentie.
  •  802.11b is de langzaamste en minst dure standaard. Voor een tijdje, de kosten maakten het populair, maar nu is het steeds minder vaak gebruikt voor een snellere norm. 802.11b zendt uit op de 2,4 GHz frequentieband van het radiospectrum. Het kan tot 11 megabits data per seconde uitzenden en het gebruikt de aanvullende intoets code (CCK) modulatie om de snelheden te verbeteren.
  • 802.11g zendt uit op 2,4 GHz als 802.11b, maar is een stuk sneller – het kan tot 54 megabits aan gegevens per seconde verwerken. 802.11g is sneller omdat het gebruik maakt van dezelfde OFDM-codering als 802.11a.
  • 802.11n is de meest beschikbare de normen en is achterwaarts compatibel met a, b en g. Het heeft een aanzienlijk verbeterde snelheid en bereik ten opzichte van zijn voorgangers. Hoewel de 802.11g theoretisch 54 megabits aan gegevens per seconde vervoert, bereikt het alleen in de echte wereld snelheden van ongeveer 24 megabits aan gegevens per seconde vanwege een overbezet netwerk. De 802.11n, naar verluidt kan snelheden tot maar liefst 140 megabit per seconde bereiken. 802.11n kan maximaal vier datastromen verzenden, elk op een maximum van 150 megabits per seconde, maar de meeste routers staan alleen open voor twee of drie stromen.
  • 802.11ac is de nieuwste standaard vanaf begin 2013. Het is nog niet op grote schaal, moet nog worden goedgekeurd en is nog in een ontwerpfase bij de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) , maar apparaten die dit ondersteunen zijn al op de markt. 802.11ac is achterwaarts compatibel met 802.11n (en dus de anderen, ook), met n op de 2,4 GHz-band en ac op de 5 GHz-band. Het is minder gevoelig voor interferentie en veel sneller dan zijn voorgangers, vervoert maximaal 450 megabits per seconde op een enkele stroom, maar de echte snelheden zijn lager. Zoals 802.11n, zorgt het voor de overdracht op meerdere ruimtelijke streams – maximaal acht, optioneel. Het wordt ook wel 5G WiFi genoemd vanwege de frequentieband, soms Gigabit WiFi vanwege de potentie om een gigabit per seconde te overschrijden op meerdere streams en soms Very High Throughput (VHT) om dezelfde reden.
  • Andere 802.11-standaarden richten zich op specifieke toepassingen van draadloze netwerken, zoals wide area networks (WAN’s) in voertuigen of in technologie waarmee je naadloos van het ene draadloze netwerk naar het andere kunt gaan.

* WiFi radio’s kan overbrengen op een van de drie frequentiebanden. Of ze kunnen snel “frequentie hoppen” tussen de verschillende banden. Frequency Hopping helpt interferentie te verminderen en laat meerdere apparaten gebruiken dezelfde draadloze verbinding tegelijk.

Zolang ze allemaal draadloze adapters hebben, kunnen meerdere apparaten een router gebruiken voor de verbinding met het internet. Deze verbinding is gemakkelijk, vrijwel onzichtbaar en vrij betrouwbaar; indien de router uitvalt of als er teveel mensen tegelijk proberen om hoge bandbreedte-toepassingen te gebruiken kunnen de gebruikers interfereren of hun verbindingen verliezen. Hoewel nieuwere, snellere standaarden zoals 802.11ac hiermee kunnen helpen.

Vervolgens zullen we kijken naar hoe je een verbinding maakt met het internet vanaf een WiFi-hotspot. Lees meer op www.bestewifiversterker.com

Voeg een Reactie toe