Waar vindt u goud in een PC of GSM?

Heb je nog ergens een oude pc staan of liggen je schuiven vol oude GSM’s? Dan heb ik goed nieuws voor je want deze zijn letterlijk goud waard. Goud wordt in elektronische apparatuur gebruikt omdat het een goede elektrische geleider is en omdat het zeer bestendig is tegen oxidatie. Het goud en de andere edelmetalen uit deze elektronische apparatuur halen, kan dus geld opbrengen.

Elektronische apparatuur

Voor je kan beginnen met geld te verdienen, dien je eerst aan oude elektronische apparatuur te komen. De apparaten die wij zoeken zijn desktops, laptops en mobieltjes. De andere apparatuur bevatten componenten van lage kwaliteit of hebben weinig componenten per volume eenheid waardoor ze minder interessant worden om ze zelf te demonteren, te verwerken of door te verkopen.

Goede apparatuur kan je vinden:

  • op scholen en bedrijven die hun oude computers wegsmijten
  • bij mensen die thuis een oude GSM hebben liggen
  • op eBay verkopen mensen oude elektronische apparatuur specifiek voor deze doeleinden
  • door het plaatsen van een advertentie waarbij je gratis computers en oude GSM’s komt ophalen
  • op veilingen

Voordat je overgaat tot het slopen van computers en GSM’s kan je best nagaan of je ze geen andere functie meer kan geven. Een werkend toestel is nog altijd meer waard dan het metaalafval dat je er uit haalt. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die voor jouw oude gms willen betalen. Deze is natuurlijk meer waard indien hij nog werkt maar zelfs wanneer hij stuk is, kan je hem nog altijd gratis verzenden. Het geld wordt dan op je rekening gestort. Enkele van deze bedrijven zijn Zonzoo en PDAshop. Op deze sites kun je makkelijk opzoeken wat je GSM nog waard is al of niet in werkende toestand. Natuurlijke zijn er nog tal van andere bedrijven die deze dienst aanbieden. Gewoon vergelijken en gratis verzenden.

Vergeet de andere metalen ook geen nieuw leven te geven. Sorteer de metalen apart en breng ze binnen bij een ijzerhandelaar (aluminium, koper, ijzer, zilver).

De computer strippen

Een computer bevat enkele waardevolle onderdelen. Naast het waardevolle goud, vinden we in een computer nog ander belangrijke metalen zoals koper, aluminium, zilver, palladium en andere.

De kast
Met de kast bedoelen we de buitenzijde van de computer. Deze bestaat uit ijzer ofwel uit aluminium.

Disk drives
Dit zijn de DVD/CD en de floppy disk spelers. Deze bezitten een hoge hoeveelheid elektronische componenten en edelmetalen.

De harde schijf
De harde schijf bestaat uit een combinatie van aluminium, roestvrij staal en een hoge concentratie aan elektronische componenten.

Het moederbord

Het moederbord vormt het centraal gedeelte van een computer waarop de CPU ,het RAM geheugen en de PCI’s bevestigd zijn. De CPU bevat de hoogste concentratie aan goud. Meer dan de andere componenten van een computer. Het goud bevindt zich op de CPU, in de CPU en op de pinnen waarmee de CPU is vastgehecht. De meest waardevolle CPU’s vind je in Pentium Pro Processoren en in Intel 386/486 CPU eenheden. Meer bepaald, de keramische CPU’s bevatten meer goud en zijn beter bewerkbaar. Voor elke merk liggen de waarde van het goud anders.
Het RAM geheugen zijn kaartjes die met pinnen in het moederbord vastzitten. Deze pinnen zijn met goud bekleed. Verder bevat RAM geheugen ook nog het belangrijke platina en palladium metaal.

. Met behulp van een zaagje, kan je de pinnen loszagen van het RAM geheugen.
De PCI is net hetzelfde. Het zijn plaatjes die eveneens met pinnen in het moederbord bevestigd zijn. Deze pinnen zijn bekleed met een laag goud. De pinnen van printplaten zijn makkelijk te raffineren. Knip de vingers zo kort mogelijk af tot aan het goud.

De voeding
De voeding bevat tal van uitlopende kabels.

Het slopen van een pc

Bij het demonteren van de PC, ga je als volgt te werk. Je opent eerst de kast. Dat kan door simpel weg een aantal moeren los te draaien. Vervolgens schuif je de kap of de zijkanten er gewoon af. Het eerste wat je doet, is de bedrading los knippen en deze sorteren. Dit geeft je meer werkruimte om andere onderdelen van de PC los te maken. Trek de CPU en het RAM geheugen uit zijn

gleuven. De CPU zit onder het koelingssysteem of ventilator. Het RAM geheugen is meestal verzegeld met plastieken kantjes. Het volgende wat je eruit haalt, is het moederbord. Gebruik hiervoor een schroevendraaier om de schroeven los te maken. Daarna kan je de harde schijf en de DVD/CD of floppy drivers eruit halen. In het volgendfilmpje kan je zien hoe een computer gedemonteerd wordt en de componenten gerecycled worden.

Het verkopen van de waren

De onderdelen die het meeste geld opbrengen, zijn dus de CPU, het RAM geheugen, het moederbord, de PCI, de afgeknipte gouden pinnen van printplaten en alle andere gouddragende componenten. deze dienen op het internet verkocht te worden. De andere metalen worden naar een ijzerhandelaar gebracht.

[alert type=”info”]Tip! Computers voor 1995 hebben een hoger goudrendement.[/alert]

Wat belangrijk is bij het verkopen van deze gouddragende componenten, is het volume of de hoeveelheid die je verkoopt. Zorg ervoor dat de componenten gescheiden verkocht worden of je krijgt veel minder geld voor je waar. De prijs die je ervoor krijgt, hangt af van verkoper tot verkoper. Deze wordt bepaald door de hoeveelheid, de kwaliteit en de afstand tot verzending. Vraag dus

zeker aan verschillende opkopers hoeveel ze van elk willen betalen. Een goede plaats om zulke componenten te verkopen is op eBay. Opkopers over de hele wereld zullen je vinden en je contacteren indien ze geïnteresseerd zijn.

Mobieltjes

De mobieltjes zijn een pak kleiner maar ze bevatten een grotere hoeveelheid edelmetalen per oppervlakte waardoor ze zeer gewild zijn. In prijs zijn de printplaten van GSM’s bijna twee maal meer waard dan een moederbord van een PC. In de volgendevideo zie je hoe een GSM gedemonteerd wordt en alle belangrijke componenten eruit gehaald worden.

Raffinatie of zuivering van goudonderdelen

Wil je een stap verder gaan en het goud zelf opzuiveren of raffineren, dan heb je daar geen specifieke apparatuur voor nodig. Er bestaan zelfs verschillende technieken om het goud op te zuiveren. Het enige grote nadeel is dat de opzuivering alles behalve milieuvriendelijk kan genoemd worden. Men zit namelijk met grote hoeveelheden chemisch afval waar men van af wil en de wetgeving hieromtrent is behoorlijk streng geworden. Je mag niet zomaar chemisch afval stockeren, produceren laat staan zomaar weggooien door de gootsteen. Het opgezuiverde goud dient vervolgens gesmolten te worden tot goudklompjes wat niet altijd evident is. Daarbij moet men ook nog eens rekening houden met de zuiverheid van het goud. Ook daar bestaan enkele technieken voor om goud van 14K bv op te zuiveren tot bijna 95% zuiver goud. Pas dan kan het goud verder verkocht worden. Door dit lange proces van raffineren, opzuiveren en smelten, is het makkelijker de goudonderdelen rechtstreeks te verkopen aan groothandelaars.

Voeg een Reactie toe