Internet via stopcontact of Powerline adapters

Internet in je huis kan op verschillende manieren verkregen worden. Dat kan via de rechtstreekse aansluiting van de bekabeling aan de modem ofwel via aansluiting op een Powerline adapter of draadloos via Wifi. Welke wij hier willen bespreken zijn de Powerline adapters. Een mooie integratie van bekabeling en draadloos internet. 

Waarom Powerline adapters via stopcontact?

Wifi wordt alom tegenwoordig verkozen boven een ethernet-aansluiting in de muur. Spijtig genoeg is dat niet altijd mogelijk. In een woning heb je altijd plaatsen met slechte Wifi-verbinding. Dat komt voor wanneer de afstand tussen de modem en de laptop te groot wordt. De muren in het huis houden een groot gedeelte van die signalen tegen. De Wifi-ontvanger in uw laptop is niet sterk genoeg en slaagt er niet in om de signalen deftig te ontvangen.

Natuurlijk kan je dan nog altijd opteren voor een vaste ethernet-aansluiting in de muur. Maar indien je kijkt naar oudere huizen of appartementen, zijn deze verbindingen niet altijd voorzien. Zelfs in nieuwe woningen worden ethernetverbindingen niet meer standaard geïntegreerd. Daarom is een Powerline adapter de ideale oplossing in huis. Je hebt misschien niet overal internetaansluiting of Wifi-toegang, maar je hebt wel overal stopcontacten beschikbaar. Daarbuiten kost het je niets extra aan je energiefactuur.

Hoe werkt draadloos internet via Powerline adapter

De werking van draadloos internet via het Powerline Netwerk is vrij eenvoudig. Heb je een samenhangend electriciteitsnetwerk? Dan is het geen probleem om je Powerline homeplug adapter te laten werken op het gehele stroomnet in het huis. Eveneens zijn verschillende groepen en fasen geen probleem.Via een UTP kabel sluit je de router of modem aan op één homeplug adapter. Door een netwerkkabel te maken via het

Powerline-draadloos internet-internet stopcontact

stroomnet, heb je dus internet via het stopcontact (zie figuur).

Je hebt minstens 2 Powerline-adapters nodig: één adapter verbind je permanent met je modem. De andere adapters kun je verbinden met je computer, Access Point, HD Digicorder of HD Digibox.

Tijdens de installatie kun je de 2e Powerline-adapter gemakkelijk van stopcontact veranderen.
Je kunt ook meerdere toestellen aansluiten met behulp van extra Powerline-adapters

Soorten Powerline Adapter

De snelheden van Powerline adapters variëren van 200 Mbit/s tot 500 Mbit/s. Toch moet je dit met een korreltje zout nemen.

De oudere versie met 200 Mbit/s kwam soms onder optimale omstandigheden niet veel verder dan 65 Mbit/s terwijl de 500 Mbit/s adapters zo een 144 Mbit/s halen en dus in verhouding een pak duurder zijn.

Wil je toch een tussenvorm, dan kan je kiezen voor de goedkopere 500 Mbit/s adapter met een Qualcomm Atheros chipset die een 100 Mbit/s netwerkaansluiting combineert met 500 Mbit/s powerline-technologie.

Bevindingen
Mijn bevindingen met Homeplugs zijn vrij goed. De werking en kwaliteit van de verbinding is wel afhankelijk van de staat van het elektriciteitsnetwerk. Dus mogelijk kan het wat problemen geven in oudere woningen. Maar in nieuwe woningen is de verbinding over het algemeen goed. Ook moet je opletten met opladers van apparatuur. Zo kan bijvoorbeeld een tabletoplader al snel tussen de 15-20 Mbit/s van je verbinding wegnemen.

Daarbij werken de meeste adopters enkel via een Windows besturingssysteem. Enkele duurdere versies werken ook op Linux en Mac.

De Powerline adaptors zijn te koop in de Wifi webshop.

Voeg een Reactie toe