Inktjetprinters: standaard en all in one printers

Goede kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Inktjetprinters waren en zijn nog steeds populair. In dit artikel geven wij een aantal zaken waar u dient op te letten bij de aankoop van een inktjetprinter.

Wat is een inktjetpinter

Een inktjetprinter is een printer die vloeibare inkt gebruikt. De inkt wordt als het ware met een bepaalde kracht op het papier ‘gesproeid. Inktjetprinters zijn over het algemeen een pak goedkoper dan laserprinters. Toch, de inkt van inktjeprinters kan snel opraken. De leveranciers verdienen dus eerder op de inktpatronen dan op de inktjetprinters zelf.

Inktjetprinters zijn gebaseerd op twee verschillende methoden. Die inktjetprinters met een piëzoelektrisch element (elektrische pulsen) en inktjetpinters met een thermisch verwarmingselement (temperatuur).

De printers kunnen ingedeeld worden volgens de inktpatronen die gebruikt worden:

  • inktpatronen op basis van water (commercieel)
  • inktpatronen op basis van solventen (minder commercieel)
  • inktpatronen op basis van UV-inkten (niet commercieel) 

All in one printers

All in one printers of multifunctionele printers, zijn printers met bijkomende functies zoals een scannerfunctie, een kopieerfunctie, een faxfunctie en emailfunctie.

 

Goedkope printers maar niet in de aankoop van inktpatronen

De goedkoopste en de populairste printer blijft nog steeds de inktjetprinter. Toch, all in one inktjetprinters zijn vrij kostelijk wat betreft het verbruik aan inktpatronen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Epson Stylus DX4400
  • Epson Stylus DX4450
  • Lexmark X2550
  • HP C4380
  • Lexmark X6570

Voor het afprinten van foto’s op fotopapier, dien je de normale inktpatronen te vervangen door zijn foto-equivalent. Meestal is dat fotocyaan, fotomagenta en fotozwart. Daarbij mag je niet vergeten om na het afprinten van je foto’s, de standaard inktpatronen in je printer terug te steken. Foto-inktpatronen zijn namelijk vrij kostelijk en die wil je niet gebruiken voor het afprinten van standaard tekst.
De kwaliteit van een fotoafdruk, wordt meestal beoordeeld aan de hand van de resolutie die wordt uitgedrukt in DPI of Dots Per Inch. Hoe hoger de resolutie van uw printer, hoe beter de scherpte en detailweergave zal zijn. Voor het afprinten van tekst en grafieken, is een standaardresolutie van 300 tot 600 dpi voldoende. Voor het afprinten van foto’s, heeft men een resolutie van 1200 dpi nodig.

Daarbij is het bijna onmogelijk om thuis, met welke printer dan ook, foto’s af te drukken aan dezelfde prijs die fotolabo’s aanbieden. Natuurlijk heb je ook goedkopere kopieën van inktpatronen maar dar komt u niet ver mee. Deze zijn meestal niet geschikt voor het afdrukken van foto’s op fotopapier waardoor u voor onaangename verassingen kunt komen te staan.

Sommige modellen bieden ingebouwde printkoppen. Bij ander modellen zijn de printkoppen geïntegreerd in de inktpatronen zelf (sommige inktjetprinters van canon en HP). Dit heeft zo zijn voor en nadelen. Hierdoor zijn de inktpatronen vrij duur in aankoop maar u zal nooit het toestel moeten laten herstellen of laten vervangen omdat de ingebouwde printerkoppen stuk zijn.

[highlight]Inktjetprinters zijn nog steeds populair en worden nog altijd als goedkoper bevonden. Naast het afprinten van tekst en grafieken, kan de inktjetprinter van nu, zoveel meer.[/highlight]

 

De compatibiliteit met uw computer

De meeste inktjetprinters zijn compatibel met Windows XP, Vista en Windows 7. Vroegere versies van besturingssystemen worden bijna niet meer aanvaard.

De meeste inktjetprinters hebben een USB 2 aansluiting.

HP Photosmart (C6280, C7280, C4380 modellen), de Lexmark (X4850, X6570 en Z1420 modellen) hebben eenethernetaansluiting. De ethernetaansluiting wordt gebruikt om de inktjetprinter met verschillende computers van hetzelfde netwerk te kunnen delen.

HP (C7280 en C4380 modellen) en Lexmark ( X4850, X6570, X4550, Z1520, Z1420 modellen) hebben een Wifi aansluiting. Hiermee kan je draadloos communiceren met computers die eveneens over een Wifi aansluiting beschikken.

Een draadloze verbinding met een andere inktjetprinter, wordt door geen enkel merk standaard aangeboden. Je kan het wel verkrijgen als optie. De optie is verkrijgbaar bij de volgende toestellen: Canon Pixma ( MP610 en MP520), Epson Stylus Photo (RX685 en RX585), HP C7280, Photosmart D7160 en Dell Photo 928.

 

Inktjetprinter functies

De huidige inktjetprinters hebben verschillende functies waardoor het afprinten van documenten nog sneller en makkelijker wordt. Het laatste nieuwe is dat je foto’s rechtstreeks kan afprinten vanaf een geheugenkaart zonder dat je de bewerking via je computer dient door te geven. Deze printers bezitten een scherm waar je de foto’s kan selecteren die je wil afdrukken.

Het is ook mogelijk dat de inktjetprinter geen scherm heeft, maar dan kan men het fotoapparaat via een kabeltje aansluiten op de inktjetprinter en via je fotoapparaat de gewenste foto’s selecteren en doorsturen naar de inktjetprinter.

Recto verso printen lukt tegenwoordig vlot bij alle inktjetprinters.

Het randloos afprinten van foto’s lukt tegenwoordig bij alle inktjetprinters.

Sommige inktjetprinters bieden u naast het afprinten van tekst op papier, nog andere mogelijkheden aan zoals T-shirt transfers (uw foto op een T-shirt), Foto-index (een collage van uw foto’s als miniatuur) en het bedrukken van uw zelfgebrande CD en DVD’s. Met behulp van een speciale lade in de printer plaatst u een CD of DVD en deze wordt rechtstreeks bedrukt.

Naast de installatie software van uw printer, leveren veel printerfabrikanten ook extra software bij de printer om bijvoorbeeld de rode ogen te verwijderen, belichtingsproblemen te corrigeren en om foto’s uit te kaderen. Met sommige programma’s, kan men ook een eigen fotoalbum of kalender samen stellen.

De afdruksnelheid van inktjetprinters

De snelste printers voor gewone teksten af te drukken, zijn de Epson Stylus D120 en de Canon Pixma met ongeveer 4 tot 5 seconde per pagina.

De energiezuinigste inktjetprinter

De gouden medaille van energiezuinigste printer, kan toegewezen worden aan de Canon Pixma iP3500 met een 6,13 kWh/jaar. De grootste verbruikers zijn HP Photosmart D7160 en Lexmark Z1420 met 53,44 kWh/jaar.

De beste koop

Op dit moment blijken de Canon Prisma inktjetprinters, zowel voor de standaard als voor de all in one printers, het erg goed te doen op alle vlakken. Deze worden op alle sites het meest aangeprezen. Kijk op kieskeurig.be voor meer reviews omtrent inktjetprinters.

Voeg een Reactie toe