Hoe spyware op je pc terechtkomt

Spyware komt binnen via verschillende mediums. Naast de instabiliteit van je computersysteem, hebben ze als doel zoveel mogelijk informatie te verzamelen van gegevens die op je computer staan. Hieronder geven we aan hoe spyware ongemerkt kan binnendringen.

Spyware

Spyware lijkt op een computervirus. Beiden veroorzaken ze instabiliteit van het besturingssysteem. Het enige verschil is dat spyware zichzelf niet kopieert, zich noch verspreidt wat een computervirus wel doet. Spyware kan enkel verspreid worden door het effectief te downloaden zonder dat mensen beseffen dat ze spyware aan het downloaden zijn. Eenmaal geïnstalleerd, zal spyware mee opstarten bij het opzetten van je computer wat veel geheugen vergt. Dit veroorzaakt de instabiliteit van je computer.

Het binnendringen van spyware via de webbrowser

De spyware die zich op je computer nestelt kan een ActiveX-besturingselement zijn, een browser snap-in (browserfuncties), een browser helper object of een zelfstandig uitvoerbaar bestand dat wordt geladen op de computer van de gebruiker
wanneer hij of zij een website bezoekt die de spyware bevat. Meestal komt de spyware binnen omdat de beveiligingsinstelling niet juist geconfigureerd zijn. Spyware kan zich ook zelf installeren. Zo zou het een ActiveX-besturingselement je computer in de war brengen en laten denken dat het element van een vertrouwde site of intranetzone komt in plaats van een internetzone. Een bron van verspreiding zijn erotische websites, websites die gokspelen promoten, bepaalde chatprogramma’s, enz..

Attachments verstuurd via email

E-mail programma’s die HTML e-mail versturen zoals Outlook, Outlook Express en Mozilla Thunderbird. Dit is omdat deze emailprogramma’s kwetsbare DLL’s gebruiken om HTML weer te geven die eveneens worden gebruikt door Internet Explorer. De bestanden worden niet herkent en worden geïnstalleerd op je computer.

Spyware in software downloads

Veel downloadbare softwareprogramma’s en programma’s die u online kunt kopen, bevatten spyware die onopgemerkt worden geïnstalleerd wanneer u de aangekochte software installeert. Soms (maar niet altijd), staat er in de End User License Agreement (EULA) dat “andere programma’s kunnen worden geïnstalleerd” bij het downloaden. Maar hoeveel mensen lezen deze EULA?

Peer-to-peer file sharing

Hoewel er niets mis is met peer-to-peer file sharing, is het gebruik ervan meestal illegaal. Het delen van
muziekbestanden en andere beschermde of auteursrechtelijk beschermde inhoud gebeurt meestal illegaal. Naast de juridische problemen stel je netwerk open voor spyware:

  • Naast je downloads komt er nog andere content binnen
  • Sommige peer-to-peer files hebben spyware gebundeld die samen met het programma, wordt gedownload op je computer.

De spyware zorgt er niet enkel voor dat software niet goed meer werkt, ook belangrijke gegevens die op je computer staan worden gestolen. Geen wonder dus dat peer-to-peer file sharing eigelijk verboden is. Indien je het toch wil gebruiken, installeer dan enkel gekende peer-to-peer sharing programma’s.

Programma’s die spyware mee installeren

Bekende programma’s die moeilijkheden geven zijn: Kazaa, Kazaa lite, DivX, eXeem™, Morpheus, Bearshare, Grokster, Messenger Plus! Live, BSPlayer. De problemen duiken vooral op bij de gratis varianten van deze programma’s. Cracks en keygenerators worden heel vaak vergezeld van spyware.

Voeg een Reactie toe