Hoe besparen op printerinkt?

Een deftige printer hoeft niet duur te zijn maar waar de producenten op verdienen, zijn de inktpatronen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om goedkoper te printen.

Printerinkt: Zwart-wit of in kleur printen

Zelfs als je zwarte tekst afdrukt, gebruik je de kleurencartridges om het zwart nog zwarter te maken. Om dit te vermijden, dient men in de instellingen van de printer te veranderen zodanig dat de printer enkel zwart-wit en grijstinten afdrukt.

Kies voor een gescheiden inktsysteem

Tussen de inktjetprinters kunnen we een onderscheid maken tussen printers waarbij de cartridges gescheiden zijn en printers waarbij de kleuren ondergebracht worden in één cartridge. Heeft u een printer met slechts één cartridge (voorbeeld Lexmark), dan dient men deze te vervangen zodra één van de kleuren op is. Kies daarom bij de aankoop van een nieuwe printer voor een gescheiden inktsysteem zodat u geen nodige onkosten maakt in het voortdurend vervangen van cartridges.

Voorkom een misdruk

Hoe meer misdrukken, hoe meer geld u kwijt speelt. Afdrukken kosten geld. Bekijk daarom eerst een afdrukvoorbeeld op het scherm vooralleer u het printen start.

Goedkope printers, dure inktcartridges

Uit ervaring leert men dat een goedkope printer meestal duurder is in de aanschaf van de inktpatronen omdat ze meestal niet met een gescheiden inktsysteem werken. Ook zijn de inktpatronen kleiner als bij een duurder model waardoor men deze regelmatig dient te vervangen. Toch zijn de inktpatronen niet veel goedkoper dan die van een duurder formaat.

Selecteer pagina’s

Indien men slechts een aantal pagina’s van een document nodig heeft, kan u best niet het ganse document afdrukken. U kan bijvoorbeeld ook een bepaalde foto of grafiek in een document selecteren en alleen deze selectie laten afdrukken. Klik met je rechtermuisknop op de foto. Druk op “afprinten”.
Wil men echter een klein stukje tekst afprinten (tekst selectie), dan kan dit ook. Selecteer het stuk tekst en druk op “printen”. De printer staat standaard ingesteld op “alle pagina’s” afprinten. Klik nu het vakje “selectie” aan en klik op “printen”. Nu wordt enkel de selectie afgedrukt.

Het printen van webpagina’s

Naar mijn verwachtingen, is er tot nu toe niemand in geslaagd om een webpagina op een deftige manier afgeprint te krijgen. Stukken tekst verdwijnen, beelden die als donkere vierkanten worden afgedrukt, frames die verschijnen enz.
Wil men dit vermijden dan kan dit met het programma van PrintWhatYouLike. Vul de website in die u wilt afprinten en uw pagina komt correct uit de printer gerold.

Gebruik van het reinigingsprogramma

Via de meegeleverde software, kunt u het reinigingssysteem installeren op de computer. Regelmatig reinigen van uw printer voorkomt verstoppingen maar deze procedure vergt veel inkt en dus geld. Normaal heeft elke printer een zelfreinigingsysteem waardoor u het programma niet dient te gebruiken. Is een inktpatroon toch verstopt, dan is het meestal tijd om het inktpatroon weg te gooien (bij navulling printerinkt).

Verander de instellingen van uw printer

Uw printer gebruikt automatisch de standaardinstellingen indien u deze niet gewijzigd heeft. Verander de instellingen van uw printer van standaard naar snel (of concept). U brengt de kwaliteit van uw afdruk naar omlaag maar u bespaart wel enorm in inkt. Indien u enkel tekst of standaard grafieken dient af te drukken, kan u deze functie gebruiken. Voor rapporten en foto’s kan u de instellingen tijdelijk terugzetten om de kwaliteit te verhogen.

Goedkope printerinkt

Het gebruik van goedkope alternatieve inkt is niet altijd slecht. Men beweert dat de kwaliteit van de inkt veel lager is dan van de inkt van het overeenkomstige merk. Dit is relatief. Voor het afdrukken van standaard documenten, is het zeker geen probleem om deze inktpatronen te gebruiken. Wil men kwaliteitsfoto’s afdrukken, dan kan u best de inktcartridges terug vervangen. Men kan ook een aparte printer kopen voor kwaliteitsafdrukken en een printer voor standaardafdrukken. De merkloze inkt is meestal zo goedkoop dat u het bedrag van de tweede printer, makkelijk terugverdiend.

Er zijn verschillende alternatieven voor merk-inkt maar het beste en het goedkoopste alternatief is tot nu toe het navulpak. Koop het navulpak en vul de inktcartridges zelf bij met een inktjetspuit. Vindt u dit te omslachtig, dan kan u de cartridges ook binnenbrengen bij een inktstation en ze daar laten bijvullen.

Riskeer je het niet om goedkope namaakproducten te bestellen, dan kan je nog steeds opteren voor de goedkopere merken inkt-navulpakken op de site van 123Inkt.nl.

Laat je foto’s afdrukken bij een afdrukcentrale

Het is bijna onmogelijk om je foto’s goedkoper af te printen dan bij een afdrukcentrale of fotolabo. De goedkoopste afdrukcentrale is op dit moment www.bonusprint.ie. Andere bekende afdrukcentrales zijn pixum, foto.com, mypix.com, snapfish.nl enz.
De goedkoopste winkel waar men terecht kan voor het afdrukken van foto’s, is waarschijnlijk wel “Media Markt“.

Voeg een Reactie toe