Het verschil tussen Penguin en een onnatuurlijke Links Penalty

Het verschil tussen Penguin en een onnatuurlijke Links Penalty

U kent het verschil niet tussen een Penguin algoritme drop of een onnatuurlijke Google link penalty? U bent niet de enigste. Ook ik heb voor 1 site een Google algoritme drop gekend. Mijn vraag was natuurlijk: wat is dat en hoe dien ik er voor te zorgen dat mijn site terug hoog in Google scoort.

Penguin en onnatuurlijk link penalty

Eerst en vooral dienen we het verschil te kennen tussen een manuele penalty en een Algoritme drop. Dat is van belang wanneer u opteert om een heroverweging aan te vragen om uw site opnieuw te scoren. 2 maanden geleden kende ik nog niets over Pinguin en Panda updates/refresh. Dat is ondertussen wel anders gebleken. Een website opzetten en even Adsense er op gooien, is niet meer van deze tijd. Je dient hard te werken om je site hoog in Google te krijgen. Waar vroeger het aantal links van belang waren, is dit nu niet meer het geval. Ondertussen ben ik geobsedeerd door penalties en onnatuurlijke links omdat ik dus zelf een fout maakte. Ondertussen denk ik de fout gevonden te hebben. Ik heb deze proberen te corrigeren en nu hoop ik dat mijn site terug hoog in Google gaat scoren.

Een korte beschrijving van Penguin, Onnatuurlijke Links en Panda

Eerst en vooral wil ik je informatie geven over Penguin, Onnatuurlijke Links Sancties en Panda:

The Penguin Algoritme

Penguin Algoritme is een algoritme gericht op de bestrijding van webspam. Het algoritme had eerst de naam “The Webspam Algorithm” maar uiteindelijk is deze veranderd naar “Penguin”. Dit algoritme heeft er voor gezorgd dat sites die gebruik maakte van keyword stuffing en deelname aan backlinknetwerken, zwaar getroffen werden. Dus wanneer u zelf grote hoeveelheden links van lage kwaliteit inbouwt, wordt u zeker en vast getroffen. Laad u dus nooit verleiden om 5000 links aan te kopen voor een schaamtelijke 20 dollar.

Onnatuurlijke Links Sancties

Deze sancties zijn handmatige sancties die Google kan plaatsen op sites wanneer zij vaststellen dat die site een poging ondernomen heeft om op grote schaal handmatige links in te bouwen en dus op sterke wijze de zoekresultaten wilde manipuleren. Deze sancties zijn handmatig en door een mens – medewerker van Google – uitgevoerd, in tegenstelling tot Penguin die algoritmische is.

Mogelijk heeft er iemand een spamrapport tegen uw site ingediend. Ook dan gaat Google eens een kijkje nemen waar je mee bezig bent en kom je zo op de manuele penalty lijst te staan. Ook wordt er gesuggereerd dat sites in de Financiële sector (leningen, verzekeringen, casino’s enz.) meer gecontroleerd worden dan andere.

De Panda-algoritme

Het Panda-algoritme werd gemaakt door Google in een poging om lage kwaliteit sites veel lager in Google te plaatsen. Dat houdt in dat je site vooral is opgebouwd uit mogelijk wel unieke content maar content dat niets nieuwe informatie verschaft over uw bezoekers.

Wanneer u artikelspinners gebruikt hebt, hoop ik eveneens dat u wist waar u mee bezig was want ook dat heeft Google nu snel in de mot. Ook pagina’s en berichten met zeer weinig inhoud zullen nu automatisch afgestraft worden. Ook al heb je deze pagina’s ruim enkele jaren op je site staan, het is aan te raden deze aan te vullen met nieuwe informatieve content of deze pagina gewoon te verwijderen. Hier wil ik je dan ook opnieuw wijzen dat dunnen en duplicate content ook kan aanzien worden op artikelsites.

Daarom dat ik hierboven verwezen heb om evenveel energie te steken in article directories dan in je eigen site content. Dat is ook de reden waarom bepaalde directories uit Google bij wijze van spreken verdwenen zijn. Het zijn kleine varianten van teksten die reeds bestaan. Geen goed plan dus.

Wat is het verschil tussen Penguin en een onnatuurlijke Links Penalty?

Beide onderwerpen hebben te maken met onnatuurlijke banden. In beide gevallen, het gebruik van trefwoorden als anchor tekst kan een factor zijn. Echter, het belangrijkste verschil tussen de twee is dat Penguin is een algoritmische probleem is terwijl Onnatuurlijke Links sancties handmatig zijn en uitgevoerd worden door een Google medewerker. Penguïn wordt niet manueel uitgevoerd. Er komt dus geen echte persoon tussen. Google heeft een algoritme dat ontworpen is om programmatisch sites te vinden die zijn betrokken zijn bij onnatuurlijke linkbuilding tactiek. Wanneer u dus een pinguin drop opgemerkt heeft, dient je je site te herbekijken maar moet u wachten tot de volgende algoritme update = Penguin refresh dag.

Bij een manuele penalty dient u de site te herbekijken en de nodige aanpassingen te maken. Probeer eerst zoveel mogelijk zelf links te verwijderen. Vervolgens gebruikt u de disavow tool. Bij manuele penalties zal u moeten laten zien dat u effectief moeite gedaan hebt om spammy links te verwijderen. Vervolgens kan u een heroverweging indienen om uw site te laten herbeoordelen. DIT DOET U NIET wanneer u getroffen bent door het automatisch algoritme. U wekt dan meer argwaan dan iets anders.

Heeft Penguin, Onnatuurlijke Links en Panda een invloed op de hele site of alleen een deel van de site?

Penguin: Penguin heeft meestal enkel een invloed op 1 pagina voor 1 bepaald trefwoord tenzij u zich dus nuttig bezig gehouden heeft en heel uw site met keywords gestufd heeft. Meestal betreft het de homepage omdat de meeste links hierna verwijzen. Dat kan ook een salespage zijn waar hu teveel en te herhaaldelijk het EMD keyword als anchor gebruikt hebt. 1000 links naar een salespage en 20 links naar de homepage kunnen natuurlijk ook niet. Dan kan u best alles terug verwijderen.

Onnatuurlijke Links: Hier kan het je hele site treffen of enkele trefwoorden. Hier is het ook belangrijk te weten dat wanneer jij zelf teveel links geeft naar andere sites en meer bepaald sitewide links, dan kan je daar ook voor gestraft worden. Dus opgelet wanneer je in de sitebar, footer een groot deel links plaatst naar andere sites.

Panda: Panda kan een pagina of bericht treffen maar ook de gehele site wanneer je te weinig unieke of duplicate content op de hele website hebt staan.

Mocht u een bestand voor heroverweging indien als u getroffen bent door Penguin, Onnatuurlijke links of Panda?

Penguin: Nee. Dit gaat niet helpen. Wachten op de volgende update is de boodschap.

Onnatuurlijke Links: Ja

Panda: Nee, dit gaat niet helpen. Wachten op de volgende update is de boodschap.

Oplossingen en scoren in Google

Je scoort nog altijd hoger wanneer je 1 goede kwalitatieve link hebt i.p.v. 500 startpagina links. Eigenlijk is de regel: HOE MOEILIJKER JE AAN DE LINK KOMT, HOE MEER WAARDE. Dus alle backlinks die je zelf makkelijk kan inbouwen (ook betalende = makkelijk) zijn taboe. Je steekt er uiteindelijk nog veel tijd in maar deze hebben helemaal geen waarde meer of lokken zelfs een drop in je Google zoekresultaten uit. Dat laatste kan je vermijden wanneer je altijd gewerkt hebt met een grote verscheidenheid aan achorteksten.

Het gebruik van EMD keywords als anchor is volledig uit den boze.

Het ding is dat Google perfect weet wat je doet. Ook wanneer je dus een site bezoekt die betalende links verkoopt en dat jij die gekocht hebt. Je stuurt dan online ook nog eens al je gegevens van je site door en daar heb je het. Manipulatie in linkbuilding. Dit geldt eveneens voor artikeldirectories die in het groot en openbaar reclame maken om artikels in te zenden en links toe te voegen. Die sites staan ook ergens op een zwart lijstje in Google.

Maak je gebruik van Artikeldirectories, zoek dan even op welke na de Google updates nog altijd een stevige positie in Google hebben weten te behouden. Ook al staat er dat je max. 350 woorden dient in te dienen, probeer een zo kwalitatief mogelijk artikel door te sturen van min. 500 woorden. Ik weet het, iedereen heeft dan zo wat de neiging om een korte samenvatting van hun site te geven. NIET DOEN. Zorg voor een origineel artikel dat over een gerelateerde topic gaat. Ook hier een ruime variatie aan anchor teksten inbouwen.

Ook af en toe de tekst: KLIK HIER en DEZE WEBSITE. Waarom? Dat doet een normale persoon ook die jouw artikel interessant vond en dus naar jouw site wilt refereren. Stel je dus steeds in de plaats van een echte persoon die op zoek is naar een bepaalde topic en er wil naar refereren. Zoals ik vertelde ben ik ook getroffen geweest en eigenlijk door enkele simpele dingen te doen die mij de das om gedaan hebben. Ik was pas begonnen met het uitbaten van websites. Om de kosten te besparen, had ik slechts 2 hostpakketten aangekocht en daar mijn sites over verdeeld. Maar daar heb ik al een eerste fundamentele fout gemaakt.

Ga je toch aan linkbuilding doen, zorg er dan voor dat je sites op verschillende IP adressen staan. Wanneer je ABC backlinks maakt met 2 sites die uiteindelijk op het zelfde IP adres staan, kan je nog moeilijk spreken over ABC. Dat is dus al een grote fout. Daarbij heb ik tussen 3 sites, sitewide links ingebouwd. Eigenlijk zonder te beseffen wat voor gevolgen dat ging hebben voor mijn sites.

Daarbij had ik dan nog het EMD keyword gebruikt. Het koste maar 5 seconden om de sitewide links in te bouwen maar wel 400 euro maandelijks aan opbrengsten. Waarom had een zo grote gevolgen? Omdat ook deze sites op eenzelfde IP adres stonden. Echt dom waar ik mijn les ondertussen wel uit geleerd heb.

Maak ook gebruik van rel=”nofollow” voor alle affiliate links die niet als link moeten dienen.

Daarnaast heb ik mijn sites afgespeurd naar minimale content, content met weinig inhoud en deze gewoon verwijderd.

Een aantal startpagina’s of directories met de naam -artikel en -link in, heb ik verwijderd.

Heb je zelf nog een aantal goede tips? Dan horen wij het graag van je!! Hoewel ik hier allemaal wel achter gekomen ben, ben ik op zoek naar een betrouwbaar online programma dat niet te veel kost, om mijn sites zelf te kunnen beoordelen. Backlink profiel moet ten alle tijd ge-update zijn. Google Webmaster en andere geven geen realtime van Backlinks weer. Ideeën welkom!!

Voeg een Reactie toe