Grote bestanden versturen via het internet

Indien je een grote hoeveelheid foto’s, videobestanden of audiobestanden wil versturen via het internet dan kan je best niet je e-mail account hiervoor gebruiken. De meeste e-mail accounts laten het ook niet toe dat je zware pakketten via het internet verstuurd. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden die het toelaten zwaardere bestanden via internet te verhuizen.

De grootte van bestanden

Ga eerst en vooral na wat de grootte van je bestanden zijn. Pas daarna kan je een keuze maken uit de verschillende mogelijkheden van fileverzending of transportmodule. Word en Excel kunnen beschouwd worden als vrij kleine bestanden. Deze mogen via e-mail verstuurd worden.
Audiobestanden zoals mp3 of fotobestanden zijn al moeilijker om te verzenden via een standaard e-mail account. De meeste van deze bestanden zijn tussen de 4 en 8 megabyte groot. Er is natuurlijk een verschil tussen het versturen van enkele of een hele groep bestanden. Enkele mp3’s en enkele fotobestanden kunnen nog wel via e-mail verstuurd worden. Vanaf 4 tot 5 megabyte laat e-mail het meestal afweten.
Videobestanden kunnen al snel 500 megabyte tot enkele gigabyte groot zijn en deze kan je helemaal niet via e-mail versturen. Hiervoor heb je een ander oplossing nodig.

Wil je weten hoe groot de bestanden zijn, ga dan naar de map waarin je de bestanden hebt opgeslagen en pas de weergave aan in “Details”. Een andere mogelijkheid is het bestand aan de klikken met de rechtermuisknop. Selecteer “Eigenschappen”. Ook hier vindt met de grootte van het bestand terug.

Verschillende methoden voor het versturen van grote bestanden

De belangrijkste methoden voor het versturen van grote files zijn:

  • FTP of File transfer protocol
  • P2P-netwerken
  • Live SkyDrive
  • Uploadsites

FTP of File transfer protocol
Een efficiënte manier om grote bestanden te transporteren, kan door gebruik te maken van het FTP-protocol of het file transfer protocol. Dit protocol wordt veel gebruikt om de inhoud van een site op een webserver te plaatsen. Maar daarnaast kan het dus ook gebruikt worden om muziek- en videobestanden op een server te plaatsen. De meeste internetproviders bieden gratis webruimte aan zoals bijvoorbeeld Telenet die 50MB webruimte aanbiedt.
Voor het plaatsen van data op een FTP-server hebben we een FTP-client nodig. Een zeer populair programma is FileZilla ophttp://filezilla-project.org.

[alert type=”info”]TIP1: Via bepaalde chatprogramma’s zoals Windows Live Messenger, kun je bestanden tijdelijk parkeren totdat de ontvanger opnieuw inlogt en ze download.[/alert]

P2P-netwerken
Vele onder jullie hebben al gehoord van peer-to-peer netwerken zoals Utorrent en BitTorrent. Ze zijn vooral bekend voor het downloaden en verzenden van illegale bestanden. Het oorspronkelijk plan was nochtans een soort systeem te ontwikkelen om eenvoudig grote bestanden met elkaar te kunnen delen. Het principe is als volgt. Gebruik en microtorrent zoals Utorrent om bestanden online te plaatsen. Stuur de torrent naar de ontvanger en laat hem via hetzelfde programma de bestanden downloaden. BitTorrent is zeer gemakkelijk voor het uploaden en downloaden van grote bestanden.

[alert type=”info”]TIP2: Via de fotosite van Flickr kan je foto’s online plaatsen die door je ontvangers kunnen gedownload worden.[/alert]

Live SkyDrive
Indien je een gratis Winsows Live-account aanmaakt kan je gebruik maken van de gratis dienst Live SkyDrive. Met deze service kan je multimediabestanden op je eigen Windows Live-opslagruimte plaatsen en deze via Messenger naar andere personen versturen. In het totaal kan je voor zo’n 25 gigabyte aan data opslaan wat spectaculair is. Ga hiervoor naar http://skydrive.live.com en maak je eigen driver aan.

[alert type=”info”]TIP3: Filespots.com is een soort van online versie van mappen en bestanden. Je kan deze zo instellen dat iedereen de bestanden kan raadplegen of enkel een paar geadresseerden.[/alert]

Uploadsites
Er bestaan vele uploadsites die je kan gebruiken voor het versturen van grote bestanden. Enkele hiervan zijn:
Transferbigfiles, WeTransfer, YousendIt, SendSpace, Castafile en DropSend. Ze werken allemaal volgens hetzelde principe:

  • Upload de bestanden die je wil versturen.
  • Vul het e-mail adres in van de ontvanger.
  • De bestemmeling ontvangt een link waarop men dient te klikken. De bestanden worden automatisch op de harde schijf gedownload. Opgepast. De link blijkt meestal slechts enkele dagen actief.

Voeg een Reactie toe