Film downloaden op je pc

Iedereen heeft al wel eens een bestand van het internet afgehaald maar soms kan het ook mislopen: het zijn niet de correcte bestanden, de bestanden zijn van slechte kwaliteit, de bestanden zijn geïnfecteerd door virussen of je bankgegevens (creditcard, visa) zijn in handen gevallen van criminelen. In onderstaand artikel geef ik u een aantal tips hoe je je kan beschermen tegen de gevaren van het downloaden.

Raadpleeg de juiste bronnen

Het is niet zo gemakkelijk om bestanden te vinden van degelijke kwaliteit. Vroeger waren het de film- en muziekmaatschappijen zelf die valse bestanden op het internet plaatsten om de het ilegaal downloaden te ontmoedigen. Dit kom je geregeld tegen bij Napstar, Kazaa, eMule en LimeWire. De kwaliteitsaanduidigen bij deze peer-to-peer netwerken kunnen vervalst zijn of niet de juiste bestanden bevatten. Usenet en Bittorrent zijn betere bronnen omdat ze via communities werken zoals FTD en FTN. Zo kan je bij “Mininova” en “The Pirate Bay” reacties achterlaten indien er zich problemen met de bestanden voordoen. Het is dus belangrijk eerst de commentaren te lezen eerdat u start met downloaden!

De filmkwaliteit

De filmkwaliteit wordt onderverdeelt in verschillende categoriën.

Rip
Films kunnen geript (gecopieerd) zijn van VHS (video) of van DVD. DVDrips zjn meestal van goede kwaliteit.

Screener (SCR)
Deze films zijn afkomstig van screeners of filmrevieuwers (recensenten). In deze films zitten er meestal korte fragmentjes of “nags” in. Het gaat dan over enkele minuten zwart-wit film of een fragmentje dat de film enkel voor revieuw is en niet voor verkoop. Deze is zelden storend en voor de rest is de filmkwaliteit ideaal.

Workprinten (WP)
Dit is een copij van een film die nog niet helemaal afgewerkt is. Hierdoor kunnen er sommige scènes om muziekfragmenten ontbreken. De kwaliteit is meestal wel in orde.

Regio 5 filmen of R5
Elke DVD bezit een regio code. Deze code omschrijft de herkomst van de DVD. Je DVD player kan enkel DVDs afspelen met een specifieke DVD regio code. Dit geeft de producenten de kans, controle te verwerven omtrent de releasedatum en prijzen.
Regio 5 DVDs zijn filmen afkomstig van het Oostblok, Rusland, India en Afrika. De beeldkwaliteit is optimaal en dit geldt hetzelfde voor het geluid. In bepaalde gevallen kan er voor het geluid een andere bron gebruikt zijn omdat de juiste taal niet voorhanden was.

Telecine (TC)
Een Telecine of TC is een rechtreekse copij van een filmrol. Hierbij wordt zowel het beeld als het geluid rechtreeks via een speciale kopieermachine digitaal opgenomen. Het gebruikte materiaal voor deze opname is vrij duur. De kwaliteit voor zowel beeld als geluid, is sterk vergelijkbaar met een DVD. Deze komt nu minder vaak voor door de opkomst van de R5 films die goedkoper zijn om te verhandelen.

Telesync (TS)
Deze film is opgenomen via een camrecorder in de zaal met rechtreeks koppeling van het geluid. Deze films zijn meestal altijd op een statief opgenomen zodat het beeld stabiel blijft. Het geluid is meestal goed maar achtergrondgeruis kan nog steeds optreden. Opgepast! Deze films kunnen mislabeld zijn met de gewone camopnames.

Cam
Cam films zijn de meest eenvoudige kopijen van films die je kan bedenken. Ze zijn opgenomen via een eenvoudige digitale camera in een filmzaal. Het geluid bevat veel achtergrondgeruis (hoestende of lachende mensen, ritselen van snoep, …). Het beeld is hoogstwaarschijnlijk niet stabiel omdat ze via de losse pols is opgenomen. Meestal wordt de film dan ook vanuit een bepaalde hoek in de zaal opgenomen. Hierdoor wordt het al moeilijk om bepaalde scènes deftig te volgen. Dit is echt de laaste optie als u de film absoluut wil zien.

Film- of bestandsnaam

Uit de benaming kan u ook al veel informatie halen. Ondertitels van films worden vaak aangeduid als “nlsubs” of “custom subs”. Voor specifiek televisietype, heb je PAL (Europesche standaard) en NTSC (Amerikaanse standaard). Normaal gezien heb je geen problemen om deze af te spelen. Bestanden die de naam REPACK of PROPER bevatten, kan u beter niet downloaden. Meestal is er iets mis met deze bestanden.

Vervolgens heb je ook nog de toevoegingen High Definition (HD) en x264. Deze codec dient wel op uw pc geinstalleerd te zijn wil u dergelijke films afspelen. Ze worden aangeduid met toevoegingen zoals 720p, 1080i, …. Een aanduiding met p levert betere kwaliteit op maar ook meer rekenwerk voor uw pc.

Het filmgeluid

Voor het geluid kom je vaak de volgende toevoegsels tegen: DTS (Digital Theater Sound) of DD (Dolby Digital). Dolby geeft de beste geluidskwaliteit maar DTS is ook prima. Alleen geeft DTS iets minder stereogeluid.

Controle over het downloaden

Samples
Een sample is een klein stukje film, een voorbeeld als het ware. Dit sample geeft een goed beeld van de kwaliteit van het gehele bestand. Bij Usenet worden vaak voorbeelden meegepost.

Nfo-bestanden
Nfo-bestanden zijn korte tekstbestanden waar je een hele boel informatie kan terugvinden over het hoofdbestand. In geval van software kan je er bijvoorbeeld het serienummer bij terugvinden. Nfo-bestanden kunnen geopend worden met kladblok.

Filmfragmenten bekijken tijdens het downloaden
Als je grote bestanden aan het downloaden bent, is het natuurlijk altijd wel inressant om tijdens het binnenhalen, even te controleren hoe het gesteld is met de kwaliteit van het bestand. Daarvoor hebben ze en goede oplossing gevonden met Dziobas Rar Player. Bij deze software is er geen ondersteuning van ondertitels of audiosporen. Het is puur de bedoeling om en goede indruk te krijgen van de kwaliteit.

Na het downloaden
Na het downloaden is het verstandig het bestand te controleren op virussen om problemen te voorkomen. Met een sfv/md5bestand, kan u controleren of de download geen fouten bevat. Met dit bestand kan u niet herstellen. Filmbestanden zijn behoorlijk groot en kunnen tot 3 Gigabyte gaan. De meeste worden dan ook aangeboden in gecomprimeerde besanden zoals zip en rar formaten. Zorg er dus voor dat je een unzip-programma op je pc geïnstalleerd hebt.

Avi2Dvd
Blijkt dat je een verkeerd formaat van film hebt gedownload (niet Dvd formaat), dan kan je deze converteren met Avi2Dvd. Opgepast, het programma kan niet overweg met bijzondere tekens in de bestandsnaam. Hernoem en geef uw files een korte naam.

 

Legale verzameling aanleggen

Bij vele peer-to-peer programma’s (P2P), is het de bedoeling dat je zelf ook bestanden deelt. Wie niets deelt, loopt het risico om uitgesloten te worden. Leg daarom een verzameling legale bestanden aan. Muziek is terug te vinden op incometech.com/m/c/royalty-free of op www.royaltyfreemusic.com.

Gratis downloaden van films en muziek is legaal mits voor eigen gebruik en voor vertoningen in huishoudeijke kring. Het downloaden van software is legaal indien het om freeware of shareware gaat of als de licentievoorwaarden vrije verspreiding van bestanden mogelijk maakt. Het komt er dus op neer dat downloaden mag maar uploaden, verpreiden of delen is illegaal.

Wil je niet alle mogelijke problemen op je hals halen, dan kan je voor een klein bedrag per maand films downloaden op het internet. Het meest intressante vind je via Nieuwsgroepen. Het is zeer goedkoop, betrouwbaar en snel. Op YabNews kan je het nu ook tijdelijk gratis uitproberen. Eenmaal een nieuwsgroep gevonden, heb je ook nog een programma nodig om de bestanden te downloaden. Een goed programma is Grabit. Deze is gratis en makkelijk in gebruik.

Voeg een Reactie toe