Een goedkope computer die bij u past

In dit artikel som ik een aantal goedkope alternatieven op indien je er voor gekozen hebt een nieuwe pc aan te schaffen maar die onder het budget blijft van 580 euro. Deze vallen onder de categorie van pc’s met een moderne processor van de klasse Intel I3 of Athlon II x2.

De basismodellen losse alle verwachtingen in

Tegenwoordig is het niet meer nodig om u voor een pc blauw te betalen. Er bestaan reeds basismodellen gaande van ongeveer 210 euro tot 580 euro. Hieronder vallen de minitowers, netbooks, draagbare computers en zelfs all-in-one systemen. Onder de lage klasse vallen ook de computers met een “Intel Celeron processor” maar ik raad u ten strengste af deze aan te schaffen mits in vele gevallen de kwaliteit ten wensen overlaat.

De meeste computers runnen onder Windows 7 maar in bepaalde gevallen kan het gaan om de Windows Starter Edition 32 bits, de lichtere versie van Windows 7. Ook Microsoft Office starter is meestal geïnstalleerd maar voor de volledige versie dient u de activeringscode aan te kopen.

Windows 7, 64 bits zorgt ervoor dat programma’s sneller draaien en hebben een betere ingewerkte geheugenbeveiliging. Opgelet! Oude randapparatuur die op 32 bits werkte, kunnen niet meer gebruikt worden. Dit geldt eveneens voor de software.

In principe zijn er net voldoende software programma’s geïnstalleerd om met de computer te kunnen werken. Standaard is er wel een CD/DVD software programma voorzien, dit als voorbeeld genomen maar alle andere specifieke programma’s dienen aangeschaft te worden. Met de goedkope versies van pc’s is het dus mogelijk toepassingen te gebruiken zoals kantoortoepassingen, video, internet, muziek en games die niet teveel capaciteit vragen.

Draagbare computers of laptops

Deze all-in-one modellen zijn zeer geschikt voor personen die veel onderweg zijn. Ze bezitten een autonome batterij en verbruiken ongeveer een 20 W gemiddeld. Tegenover de minitowers hebben ze wel wat meer nadelen zoals de trage overdracht van bestanden, de kwetsbaarheid tijdens verplaatsing enz. Maar ze blijven wel zeer handig in gebruik omdat er geen randapparatuur moet aangesloten worden. Ook deze heb je in verschillende kleuren en maten. De prijs varieert van 210 euro tot 550 euro.

Netbooks

Eveneens is dit een all-in-one systeem maar met minder voordelen dan de laptop. Toch deze zijn wel voordeliger in prijs en hebben

eveneens de basis stuurprogramma’s die het mogelijk maken te werken op het internet of gebruik te maken van de standaard office applicaties. Ze zijn kleiner dan laptops en hebben dan ook een lager verbruik van ongeveer een 10 W gemiddeld. Spijtig genoeg laat de grafische kaart het te wensen over waardoor het gebruik van video applicaties moeilijk wordt. Ook kan gezegd worden dat de klank kwaliteit lager ligt dan de andere systemen. De prijs varieert van 180 euro tot 450 euro.

[highlight]De kwaliteit van de grafische kaart wordt bepaald door het aantal beelden weergegeven worden per seconde.[/highlight]

 

All-in-one systemen

Deze zijn iets minder bekend en zijn dan ook weinig evolutief. Ze hebben eveneens een scherm en toetsenbord of een klassieke muis. Net zoals bij de notebooks laat de grafische kaart het te wensen over. Wel het grote voordeel is de beeldkwaliteit en het grote scherm. Het stroomverbruik ligt ongeveer tegen de 100 W. De prijs varieert van 350 tot 500 euro.

Minitowers of desktops

Deze systemen bestaan uit een desktop, computerkast en scherm met muis en toetsenbord. Het voordeel van deze systemen is dat ze makkelijk kunnen mee-evalueren door stukken te vervangen of toe te voegen zoals bijvoorbeeld een grafische kaart of een extra

USB 3.0 poort. De grafische kaarten zijn meestal van betere kwaliteit (normaal gebruik) en het installeren en draaien van specifieke software is geen enkel probleem. Hun verbruik ligt ongeveer op 70 W met het scherm inclusief. Het nadeel natuurlijk is dat je zo’n minitower niet overal naartoe sleept wegens zijn groot volume. De prijs varieert van een 350 euro tot 580 euro met scherm.

Voeg een Reactie toe