Een goede geluidsinstallatie voor je pc

Gebruik je een desktop of laptop om filmpjes te bekijken en muziek te beluisteren, dan is een goede geluidsinstallatie voor je pc natuurlijk onontbeerlijk. Daarom is het belangrijk voor je computer de juiste geluidsapparatuur te selecteren die aan je wensen en je budget voldoen.

Geluidskaart

Het heeft natuurlijk geen zin om peperdure hoogwaardige design speakers aan te kopen indien je voor je pc een eenvoudige geluidskaart gebruikt.

De geluidskaart is waarschijnlijk het meest belangrijke onderdeel van je PC wat betreft geluid mits het de ontvangen signalen omzet in de best mogelijke geluidskwaliteit. Elke geluidskaart heeft een bepaald aantal ingangen waar speakers kunnen op aangesloten worden. Zo zijn bijvoorbeeld ingangen voor surround aansluiting niet altijd aanwezig en is dus afhankelijk van de gekozen geluidskaart. Maar ook de kwaliteit is hiervan belang. Zelf al heb je een kaart met eenzelfde aantal ingangen, wil dit niet zeggen dat een kaart van 50 euro even goed zal zijn als een geluidskaart van 100 euro. Maak daarom zelf de beslissing hoeveel geld je er aan wil geven. Meestal zit het verschil hem in de hardware of software instellingen van de kaart.

Stereo speakers

Hoef je niet noodzakelijk een surround systeem te hebben voor je computer, ga dan voor twee krachtige stereo speakers. Hierbij wordt het geluid via slechts 2 kanalen afgespeeld, dit in tegenstelling tot het surround-systeem. Indien u op de hoes van een CD 2.1. ziet staan, wil dit zeggen dat je gebruik kan maken van een subwoofer. Een subwoofer geeft lage tonen weer indien er onvoldoende bas voorzien is.

Voor surround geluid kies je minimaal een 5.1-surround kaart waar aan je 5 speakers kan aansluiten. Een 2.1-geluidskaart ondersteund 2 speakers en een subwoofer. Vergeet niet, een kwalitatief volle set stereo speakers levert in bepaalde gevallen beter geluid op dan een surround-set.

Surround systeem

Een surround-systeem is ideaal indien je voor de ultieme geluids-ervaring wil gaan en is zeer geschikt voor het bekijken van DVD’s en blu-rays. Let er op. Sets van meer dan 5 speakers zijn meestal van minder kwaliteit en eigenlijk zinloos. Soms is het wel leuk indien je veel gamed maar over het algemeen niet noodzakelijk. Meestal hebben deze speakers ook een ingang om een koptelefoon aan te sluiten wat wel handig kan zijn. Zo hoeft u niet steeds achter uw desktop computer te kruipen om de speakers aan te sluiten. Een ander voordeel is dat je aansluiting van je hoofdtelefoon helemaal niet meer zo lang hoeft te zijn.

Laptop speakers

Populair hedendaags zijn ook de laptop speakers. Deze worden als het waren op uw laptop gehangen waardoor u weinig plaats nodig hebt voor een goede geluidskwaliteit. Het enige nadeel is dat de speaker voor je webcam hangt en dus niet beschikbaar is voor gebruik, tenzij je een afzonderlijke webcam gebruikt. Gelukkig heb je ook speakers die je zijdelings aan je scherm kan hangen. Maar natuurlijk heb je ook de simpele laptop speakers die je gewoon naast je laptop kan plaatsen maar deze nemen dan meer ruimte in en niet handig als je in een kleine ruimte zit. Deze meeste van deze laptop speakers kunnen makkelijk met behulp van een USB poort aangesloten worden op je laptop. Soms vindt je nog de analoge 3,5 mm kabels terug. De echt dure speakers worden geleverd met digitale optische (glasvezel) of coaxiale kabels.
Low budget speakers zijn meestal van plastiek gemaakt in plaats van hout.

Met of zonder afstandsbediening

De meeste speakers zijn voorzien van een volume regelaar en kunt u van stereo naar surround geluid overschakelen zonder enig probleem. Maar sommige systemen worden ook geleverd met een draadloze afstandsbediening wat natuurlijk wel handig is al u de laptop als multimedia apparaat in de woonkamer wil gebruiken. Zo kan u alle instellingen makkelijk regelen vanuit uw zetel net zoals bij een gewone tv afstandsbediening.

Homecinema installatie

U kunt uw laptop ook aansluiten op de versterker van uw homecinema installatie. Sluit de 3,5 mm audiokabel aan op de Line-Out uitgang van uw geluidskaart. De andere zijdes sluit men aan op de Line-in ingang van de stereo-installatie. Nu dient men de versterker in te stellen als aux (auxiliary). Het geluid komt nu voortaan uit uw stereo-installatie.

De verschillende merken

Enkele merken met speakers van om en bij de 100 euro zijn:

  • Creative
  • Kensington
  • Sony
  • Philips
  • JBL
  • Logitech

Duurdere merken en ook kwalitatievere merken zijn:

  • Harman Kardon
  • Bose
  • Genelec
  • Bowers & Wilkins

Daarnaast heeft elk merk nog wel een aantal design speakers die over het algemeen vrij duur en niet in verhouding zijn met de geluidskwaliteit zijn maar passen dan wel mooi in bijvoorbeeld een strak interieur.

Voeg een Reactie toe