Draadloze routers installeren en configureren

Draadloze routers worden steeds goedkoper en maken netwerkkabels en sommige andere netwerktoestellen overbodig. Het installeren en configureren van draadloze routers, loopt verschillend bij elk merk en soort draadloze router. We geven hier enkele algemene tips om draadloze routers juist te configureren.

Vragen die hier beantwoord zullen worden:

  • Wat heb je nodig om een draadloos netwerk te configureren?
  • Waar moet je op letten bij het installeren en configureren van een draadloze router?

Draadloos netwerk

Een draadloos netwerk met internetconnectie heeft een router nodig voor zijn internetverbinding en een access point voor de draadloze communicatie tussen de toestellen. Een draadloze router, combineert deze beide taken. Je hebt dus maar één apparaat nodig om alle apparaten in je netwerk met elkaar met het internet te verbinden. Moderne draadloze routers bevatten een SWITCH waardoor je niet alleen draadloze verbindingen maar ook kabelverbindingen mee kan maken. Sommige draadloze routers bevatten bovendien een ingebouwde printerpoort of Firewall. En zelfs bij andere recente  apparaten, zit zelfs een modem voor je internetverbindingen. Indien elke computer in je netwerk dan een draadloze netwerk kaart heeft, heb je in principe alles om je draadloze netwerk te configureren.

Draadloze router configureren

Stel dat je één computer hebt die rechtstreeks met het internet verbonden is. Dan loopt er een netwerk kabel tussen je internetmodem en je pc. Wanneer je nu een draadloze router in je netwerk wil plaatsen, dan moet deze netwerkkabel van deze computer worden losgemaakt, en in de plug internet-WAN van de draadloze router worden gestoken. Met een tweede kabel moet je dan een verbinding maken met tussen de router en je computer. Hoewel je nu een draadloos netwerk opstelt, moet je nu toch eerst deze verbinding met een kabel maken. Dat komt omdat de draadloze router nog niet geconfigureerd is om draadloos te werken. Deze tweede kabel loopt tussen de netwerkaansluiting van je pc (vroeger modem gekoppeld) naar de ethernet of LAN aansluiting van de router. Nu kan je de apparaten terug inschakelen.

Om de configuratie van je router te starten, dien je eerst een verbinding te maken via je computer met de draadloze router. Dat doe je door met je internetbrowser naar het IP adres van je draadloze router te surfen. Het juiste IP adres vind je in de handleiding van de router terug. Dan start er een wizard of een configuratiescherm op, waarmee je de router kan configureren. Vaak gebeurt dat configureren automatisch via het DHCP, het DYNAMIC HOST CONFIGURATION PROTOCOL. Dan moet jij nog maar weinig gegevens invoeren. Toch kan het ook zijn dat tijdens de configuratie gevraagd wordt achter het MAC adres, IP adressen en Subnetmaskers. Het is dus nuttig dat je deze informatie opzoekt voor je de draadloze router installeert. Dat doe je als volgt. Op je computer klik je op start en ga naar uitvoeren. Voer in het scherm dat verschijnt, het commando CMD in. Het Dos scherm verschijnt. Voer nu de opdracht IPconfig /all en druk op enter. Je krijgt nu de lijst met gegevens van MAC adres (Fysiek adres), IP adres en Subnetmaskers. 

Het configuratie scherm van je draadloze router, kan je tenslotte ook nog vragen het SSID of een naam aan je draadloze netwerk te geven.

Het installeren en configureren van een draadloos netwerk, verloopt voor elk merk en elk apparaat anders. Met behulp van bovenstaande tips en de handleiding van je draadloze router, kan dit geen probleem vormen.

Draadloze router kopen? Kijk even naar onze Wifi webshop.

Voeg een Reactie toe