Digitale tv, hoe zit dat nu juist in België

De spelregels van de verschillende leveranciers zijn niet altijd even duidelijk. Ook al denken we aan digitale tv of een digirecorder, er zijn wel degelijk kleine en grote verschillen op te merken in aanbod, opname, verbruik enz..

 

Leveranciers digitale tv

In België zijn er verschillende leveranciers die digitale tv aanbieden. Enkele worden hieronder opgesomd samen met de decorder:

  • Analoge TV (Panasonic DMR-EH68EC)
  • Belgacom (Scientific Atlanta CIS5020)
  • Numericable (Sagem ICAADD82-160 HD NC)
  • TV-Vlaanderen (Philips DSR8121/22)
  • Telenet (Telenet Digital TV Q77-TLN)
  • TéléSAT (Philips DSR8121/22)
  • Voo (Sisco 8485 DVB)

Enkele belangrijke punten waar onze aandacht naar getrokken wordt, is natuurlijk de capaciteit van de harde schijf, het verbruik in werking en stand-by. Bij dit laatste zijn al reeds heel wat discussies geweest. Het opnemen en huren van programma’s en films, het algemeen gebruik en eventueel de budget controle kan wel eens van aanbieder tot aanbieder verschillen.

Welke digitale recorder?

Wilt u gebruik maken van digitale tv, dan bent u in principe verplicht de DVD-decoder van uw aanbieder bij wie u geabonneerd bent aan te schaffen. Welke DVD-decoder dit is, staat reeds vermeld in bovenstaande paragraaf. Enkele uitzonderingen hierop zijn TV-Vlaanderen en TéléSAT. Deze aanbieder laten u de keuze zelf een DVD-decoder met harde schijf aan te schaffen ofwel huurt u een model van Philips dat zij aanbieden.

Eveneens gaan de meeste providers er van uit dat u reeds een internetverbinding hebt liggen. Meestal wordt er wel een technicus aangeboden voor de volledige installatie in orde te maken. Dit kan betalend of gratis zijn naargelang de acties die zij op dat moment lopende hebben. Opgelet want voor TV-Vlaanderen en TéléSAT hebt u een paraboolantenne nodig.

Indien een technicus langskomt, vergeet dan zeker niet alle paswoorden, pincodes, regiocodes enz. duidelijk te laten opschrijven. Vele mensen ervaren nogal problemen hiermee, zeker vlak na de installatie en het is zeker niet evident één van uw providers snel aan de lijn te krijgen.

Opnemen van uw favoriete series en films op DVD

Hoewel de maximumcapaciteit van uw decoder groot lijkt te zijn, wel zo’n 160 GB tot 320 GB zit je geheugen meestal vol indien je snel en iets belangrijk wil opnemen. Het is dus ook niet mogelijk alle informatie die op uw decoder staan even snel op een DVD’tje te branden, nog te archiveren of op een ander toestel te plaatsen. Dus ook eventueel gehuurde films kan je niet bewaren op kopiëren. Een ander nadeel is dat het niet mogelijk is, de harde schuif van je decoder uit te breiden met meer geheugen. Dus met andere woorden als je harde schijf crashed, is alles verloren.

Daarenboven is het eveneens niet mogelijk je decoder mee te nemen naar een vakantiewoning of ander huis. Ze bezitten evens een HDMI-uitgang maar niet alle leveranciers leveren een kabel mee. Die moet je dan zelf bekostigen (Telenet en Numericable). Nog een nadeel is dat de USB-poorten niet gebruikt kunnen worden voor het bijvoorbeeld afspelen van foto’s op uw TV.

Wat met interactieve diensten?

Een voordeel dan wel is dat u uw favoriete programma op pauze kunt zetten en later wanneer uw bezoek weg is, weer kunt laten verder lopen. Daar maken ze dan ook gretig reclame over. VOD of “video on demand” is een interessante functie maar soms zijn de huurtijden wel heel erg kort (24h) en de films redelijk prijzig (tot 7 euro voor HD film).

Hebt u uw favoriete programma gemist, dan kan u deze mits onder betaling, deze huren of herbekijken, Catch-up TV of ReplayTV. Soms moet u wel even geduld uitoefenen want het kan even duren eerdat deze beschikbaar gesteld worden. Ook kan u voor bepaalde programma’s, de volgende aflevering reeds huren aan een vrij laag tarief. Tussen de verschillende providers liggen de prijsverschillen vrij laag. Spijtig genoeg leveren TV-Vlaanderen en TéléSAT de VOD functie niet aan. Wel hebben ze het voordeel dat u met één abonnement uw wel op verschillende locaties het toestel kan gebruiken wat niet het geval was bij de andere decoders.

Energiekosten de lucht in

Volgens de Europese richtlijnen mag een toestel in stand-by niet meer verbruiken dan 2 Watt wat we helaas niet kunnen zeggen van onze TV-decoders. Het laagste verbruik in stand-by is de decoder van Belgacom. Die verbruikt zo’n 16 Watt en de grootste energieverslinder is de decoder van Telenet die tot 26 Watt verbruikt in stand-by wat een absolute onnodige energieverspilling is. Hierdoor verliest u zo’n 40 euro per jaar. U kan daarom best uw toestel uitschakelen voor het slapen gaan. Spijtig genoeg duurt het soms wel tot 10 minuten (Belgacom) om het toestel weer volledig paraat te krijgen.

De beste keuze

Er kunnen misschien heel wat nadelen opgesomd worden indien u overstapt naar HD-TV, de concurrentie in België blijft relatief laag. Het is dan ook niet altijd even duidelijk welke provider u de voorkeur moet geven. U moet zich alleen de vraag stellen, welke diensten voor u belangrijk zijn die de provider u aanbiedt en of u ermee akkoord gaat, een schotelantenne te laten installeren.

Voeg een Reactie toe