De Intel processors: Core i3, Core i5, en de Core i7

De Intel processors: Core i3, Core i5, en de Core i7

Na de Core Duo 2 processors introduceerde Intel de Core i3, de Core i5 en de Core i7 processors met een Nehalem microarchitectuur. De naamgeving komt niet meer overeen met de technische kenmerken wat wel het geval was bij de Intel Core 2 processors.

Algemene kenmerken

Alle Nehalem processors omvatten een geïntegreerde DDR3 geheugencontroller (i.p.v. de DDR2) evenals een QuickPath Interconnect of AGP en een Direct Media Interface ter vervanging van de veroudering Front Side Bus. Ook hebben al deze nieuwe versies een 256 KB L2 cache per kern, plus maximaal 12 MB gedeeld Level 3 cache. Vanwege de nieuwe I / O interconnect, kunnen de chipsets en moederborden van vorige generaties, niet meer gebruikt worden door de Nehalem processors.

Core i3 Processor

De Core i3 processor was bedoeld als de nieuwe entry-level-processor van Intel, na de pensionering van het Core 2 merk. De eerste Core processors i3, werden gelanceerd in januari 2010. De eerste Nehalem Core i3 processor, is gebaseerd op een Clarkdale structuur met een geïntegreerde GPU en twee kernen. Dezelfde processor zal ook beschikbaar zijn als Core i5 en Pentium, met een licht verschillende configuratie. De Core i3-3xxM processors zijn gebaseerd op Arrandale, de mobiele versie van de Clarkdale desktop processor. Zij zijn vergelijkbaar met de Core i5-4xx series, maar draaien op een lagere kloksnelheid en zonder Turbo Boost.

Core i5

De Core i5 processor is net als de Core i7, gebaseerd op de Nehalem microarchitectuur. De eerste Core i5 werd geïntroduceerd in september 2009 en is een mainstream-variant van de Core i7, aanvankelijk alleen bedoeld voor de quad-core desktop processors gebaseerd op Lynnfield, vervolgens met een mobiele dual-core processor (Arrandale) en later de desktop processor (Clarkdale) in 2010.

Core i7

De processors bestaan niet meer uit een “twee maal twee” quadcore maar uit één quadcore chip. De vier kernen kunnen elk gelijktijdig twee verschillende threads afwerken. Ze bezitten allen een Turbo Boost systeem om de kern automatisch te overklokken. Een nieuw energiebeheersysteem zorgt ervoor dat de kernen in energie terugvallen indien ze niet gebruikt worden. Ook de hyperthreading maakt opnieuw zijn opwachting in de i7 core processor. Hier hebben we enkel de keuze uit de Core i7-920 en de Core i7-940 die geklokt zijn aan 2,66 GHz en 2,93 GHz respectievelijk.

Core i7 Extreme

De nieuwe voortzettingen van de Core i7, is de Core i7 extreme. Het verschil ligt in de QPI-link. De Core i7 heeft een snelheid van 6,4 GT/s terwijl de vorige series een snelheid hebben van 4,8 GT/s.

Overzicht

De volgende figuur geeft een overzicht weer van de verschillende Intel Core processors gebaseerd op de Nehalem structuur.

Nehalem processors
Nehalem processors

Intel Pentium DualCore

De Pentium Dual-Core behoort weliswaar niet tot de Intel Core ix series, toch mogen we deze processor nog niet volledig afschrijven. De naam Pentium heeft al een lange weg afgelegd van Pentium Pro naar Pentium II/III/IV en Pentium D tot de Pentium DualCores die Intel in 2007 introduceerde. De nu bestaande Pentium DualCore, is opgebouwd uit een 45 nm Wolfsdale kern die we ook terugvinden in de Intel Core 2 processors. De FSB is beperkt tot 800 MHz zodat je ze vooral in goedkopere systemen terugvindt. De processors herken je aan de E5 waarmee het typenummer mee begint.

Specificatie Pentium DualCore
L2-cache 2 MB
Productie 45 nm
Socket LGA 775
FSB 800 MHz
Kernen 2
Intel Trusted Execution
Enhanced Speedstep Technology x
Intel Virtualisation
Intel EMT64 x
Execute Disable Bit x
TDP 65 W
Hyperthreading
Kern Wolfsdale

Voeg een Reactie toe