Computerbeveiliging

In een normaal huisgezin wordt de computer vaak gedeeld met andere familieleden. Daarom is het belangrijk een computerbeveiliging op maat te hebben, zeker als de kinderen ook op de computer kunnen. Er zijn verschillende manieren mogenlijk waarop men de computer beter kan beveiligen tegen ongewenste content wanneer kinderen en jongeren gebruik maken van het internet.

Ouderlijk toezicht

Eerst en vooral bespreken we het Ouderlijk Toezicht. Indien de kinderen eveneens op de computer van papa mogen, is het aan te raden de instelling “Ouderlijk Toezicht”, correct in te stellen. Volwassenen kunnen gevaren beter inschatten dan kinderen. Het “Ouderlijk Toezicht” is een standaard onderdeel van Windows Vista en Windows 7. Via deze functie kan u zelf instellen welke websites mogen bezocht worden, wanneer er games mogen gespeeld worden en hoeveel tijd de kinderen op het internet mogen doorbrengen.

Voor de instellingen gaat u naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts en Ouderlijk Toezicht.

Indien u de functie “Ouderlijk Toezicht” wil gebruiken, is het noodzakelijk om verschillende accounts aan te maken, zodat men per account de “Instellingen” kan wijzigen. Voor de ouders kan men een account aanmaken dat paswoord beveiligd is en voor de kinderen een account dat niet paswoord beveiligd is. Een andere manier is om een Administrator account aan te maken voor de volwassenen en een andere account zonder rechten als administrator.

Voor het aanmaken van een account, gaat u naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts en Ouderlijk Toezicht, Gebruikersaccount toevoegen. Klik vervolgens op een Nieuwe account aanmaken en geef de naam van de gebruiker is.

Het blokkeren van sites

Om uzelf en uw kinderen te beschermen van websites met gewelddadige en seksuele content, is het belangrijk de instellingen van uw computer aan te passen zodat deze sites geblokkeerd worden. Log in op uw computer met een gebruikersaccount die administrator rechten heeft. Ga naar Start, Instellingen , Configuratiescherm, Gebruikersaccount en Ouderlijk toezicht. Klik vervolgens op Ouderlijk Toezicht instellen voor elke gebruiker. Schakel het Ouderlijk Toezicht in. Selecteer vervolgens Windows-instellingen met de Windows Vista Webfilter . Bij de Webfilter kiest u voor Bepaalde websites of inhoud blokkeren met het niveau op hoog. Klik op OK. U kan ook afzonderlijke webpagina’s ingeven indien gewenst.

Het weergeven van extensies

Vermommende virussen schermen de extensies af zodat men niet doorheeft dat het omtrent malware gaat. Hierdoor dien je de instellingen zo aan te passen dat extensies steeds worden getoond.

Ga naar Start, Alle programma’s, bureauaccessoires en Windows Verkenner. Klik op Organiseren, Map en Zoekopties en tenslotte op Weergaven. Blader in de lijst met Geavanceerde instellingen en kies voor de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen. Verwijder het vinkje en bevestig met Ok .

De tijdslimiet

Indien u kinderen hebt, is het handig per account de tijdslimiet in te stellen. Hiermee bepaal je hoelang de kinderen op het internet mogen. Open zoals hierboven het Ouderlijk Toezicht. Kies voor Tijdslimieten. In dit veld kan je nauwkeurig ingeven wanneer de kinderen op welke dag op het internet kunnen. Een blauw vak betekent dat internetten verboden is op die dag, op die specifieke uren. Hiermee voorkom je dat kinderen zonder toezicht op het internet kunnen indien de ouders werken zijn.

Java en Javascript

Dit zijn twee programmeertalen die door veel websites gebruikt worden. Spijtig genoeg wordt deze programmeertaal ook gebruikt door Malware. Door deze uit te schakelen, verminderd men het risico dat uw computer geïnfecteerd wordt.
Binnen de Firefox-Browser kan u de java-instellingen makkelijk in en uitschakelen. De J-knop staat voor Java en de JS-knop voor Javascript. Om de Add-on te installeren, gaat u naar Mozilla en kies voor installeren.

Voorkom het downloaden van bestanden

Indien men wil dat de kinderen geen bestanden kunnen downloaden, dan kan je ook dit aanpassen onder het tabblad “Ouderlijk Toezicht”. Bij het onderdeel “Webfilter”, selecteer je de optie Downloaden van bestanden blokkeren voor die bepaalde account.

Hulp van afstand weigeren

Met de functie, “Hulp op afstand” is het mogelijk dat een andere partij vanuit een andere pc contact maakt met de desktop van uw computer. Deze functie gebruikt u vrijwel nooit maar het is wel een potentieel gevaar indien u de functie niet uitschakelt. Windows Firewall of andere poortwachters helpen u erbij alle deuren naar Windows dicht te houden maar in dit geval willen we geen risico’s nemen.

Ga naar Mijn computer en kies voor Eigenschappen. Kies de instelling, Externe verbindingen van buitenaf. Haal het vinkje weg en bevestig met OK .

Gratis antivirus programma

Voor een goede beveiliging van je pc, kan je opteren voor het AVG free edition antivirus programma. Wil je meer geavanceerde opties, kan je opteren voor een Home of Business editie.

Voeg een Reactie toe