Cloud computing voor online opslag

Cloud computing voor online opslag

Inmiddels vrij bekend geworden, is cloudcomputing. Dit is een manier om gegevens zoals foto’s, documenten en bijvoorbeeld bedrijfspresentaties via internet op te slaan. De bedoeling is dat u ten allen tijden aan uw gegevens kunt en mappen en files kunt delen met anderen. 

Wat is de cloud?

De cloud of wolk is een verwijzing naar een verzameling van accounts waar mensen online data kunnen opslaan. Dat kan gaan van muziek, video’s documenten, presentaties, software en noem maar op. Via uw computer of een mobiel apparaat kan u dan ten allen tijden aan uw online opslagplaats inloggen. Dat gebeurt via een software programma die contact maakt met de online opslagruimte. De cloud zorgt ervoor dat er op geregelde wijze synchronisatie van uw mappen gebeurd.  Opgelet want wanneer u bestanden of mappen verwijderd, worden deze door de synchronisatie ook verwijderd. Gelukkig beschikken de meeste cloud systemen over oudere versies van opgeslagen bestanden. Niet wordt ook wel eens versioning genoemd.

Welke cloud service kiezen?

Dropbox en onedrive waren één van de eerste en bekendste cloud services. Ondertussen zijn er een hele reeks nieuwe services op de markt gekomen. Waar willen wij dat een cloud service aan voldoet om als goed te worden aanzien?

  • Makkelijke installatie van de software op pc of mobiel apparaat.
  • Makkelijk en logisch gebruik van de software.
  • Automatische en onopgemerkte synchronisatie.
  • Hoeveelheid opslagruimte.
  • Delen met vrienden en collega’s.
  • Veiligheid van uw gegevens, ook na het verwijderen van uw account.

Wanneer u dus wilt gebruik maken van een cloudservice, bekijkt u even wat de mogelijkheden zijn die hierboven worden aangegeven. Bekijk ook reviews zodat u een beter beeld krijgt van de cloud.

De software is meestal gratis maar u krijgt dan ook maar beperkte opslagcapaciteit. Dat varieert van 2 GB tot 100 GB gratis. Uit ervaring merken we dat 15 GB toch een minimum vereisten is. Cloud diensten met voldoende opslagplaats zijn:

  • Onedrive: 15 GB
  • Google Drive: 15 GB
  • MEGA: 50 GB
  • Surdoc: 100 GB

Handig natuurlijk zoveel opslagruimte maar u moet opletten dat dit niet ten kosten van de veiligheid staat. U wilt natuurlijk dat uw bestanden

veiligheid cloud
Veiligheid data in cloud

veilig zijn opgeslagen. Eerst en vooral kan u een veilige site herkennen door het https:// voorvoegsel in de URL. Daarnaast dient u na te gaan of de files via een SSL-protocol worden doorgestuurd. Dat is een veilige verbinding van bestanden doorsturen. Als u volledig op zeker wilt spelen, zorgt u ervoor dat uw data voor u ze doorzendt naar de cloud, laat versleutelen. Noteer je paswoord zodat je deze achteraf snel kan terug vinden.

Ook een zeer belangrijke topic is te weten wat er gebeurt wanneer u het account verwijderd. Misschien worden de data wel niet verwijderd. Sites met dubieuze voorwaarden kan u best mijden.

Compatibiliteit van de cloud

Buiten iCloud, zijn de meeste cloudsystemen compatibel met iOS, OS X (mac) Windows 7 en hoger, of Android.

Goede cloud systemen

De top 5 van online opslagdiensten die men tot nu toe kan gebruiken zijn: OneDrive, Dropbox, Google Drive, BitCase,Copy, Mediafire.

Voeg een Reactie toe