CHmod 777 of inloggen in host via WP

Chmod777

Ben je eigenaar van een website? Dan kom je deze benamingen zeker nog wel tegen. Wanneer je ooit de melding krijgt: ‘“You do not have the permissions to upload file to the folder“.’ dan kan dit wijzen op het feit dat jezelf niet voldoende rechten bezit om bv. een foto in je FileManager te uploaden.

De CHmod 777  geeft je in je filemanager op je host bepaalde folders rechten zodat je bijvoorbeeld plugins kan updaten, installeren of verwijderen. Via één enkele muisknop zet je een folder om van 755 naar 777 mode.

Volgende modes kan je instellen:

755 – Deze set van toestemming wordt vaak gebruikt in een web-server. De eigenaar heeft alle vergunningen om te lezen, te schrijven en uit te voeren. Iedereen kan alleen lezen en uitvoeren, maar kan geen wijzigingen aan het bestand te maken.

777 – Deze mode wordt vooral gebruikt voor folder in te stellen. Iedereen kan schrijven lezen en uitvoeren. In een web-server omgeving, is het niet raadzaam om ‘777’ toestemming aan uw bestanden of mappen in te stellen. Iedereen kan immers schadelijke codes toevoegen aan uw server. Echter, in sommige gevallen moet u de permissies 777 instellen wanneer u bv een bestand wil uploaden naar de server. Bijvoorbeeld bij het uploaden van een afbeelding in wordpress.

644 – Alleen de eigenaar kan lezen en schrijven. Iedereen kan alleen maar lezen. Niemand kan het bestand uit te voeren. Deze mode wordt gebruikt om files of bestanden te beschermen.

655 – Alleen de eigenaar kan lezen en schrijven, maar het bestand niet uitvoeren. Iedereen kan lezen en uit te voeren, maar kan het bestand niet wijzigen.

666 – Iedereen kan een file lezen, schrijven en uitvoeren. Dit is absoluut weer niet aan te raden aangezien er van buitenaf heel veel schadelijke spam binnenkomt.

Beveiliging van je server en site tegen spam

Gemiddeld krijg ik per dag minstens 10 alerts van servers die proberen files op mijn host te openen en paswoorden op te zoeken. Ik vind het dus zeer vervelend om telkens in te loggen op mijn host en mijn folder aan te passen naar 777. Meestal zijn het ook meerdere die je tegelijkertijd de mode 777 moet geven (uploaden, upgraden, plugins enz.).

Toch had ik een aantal sites die ik gewoon kon updaten zonder dat ik naar mijn server moest. Wil je een plug-in uploaden of updaten, brengt WordPress je naar een inlogscherm waar je de gegevens van je host moet ingeven. Dat is dus superhandig want af en toe kon ik wel eens vergeten om mijn folders en files terug te zetten naar 755 en 664.

Ik ben dan gaan kijken waarom sommige sites wel inloggegevens vroeg en andere dan weer niet. Ik heb dan het volgende gevonden in de wp.config.php:
/**
 * Other customizations.
 */
define(‘FS_METHOD’,’direct’);define(‘FS_CHMOD_DIR’,0777);define(‘FS_CHMOD_FILE’,0666);
define(‘WP_TEMP_DIR’,dirname(__FILE__).’/wp-content/uploads’);
 /**
 * Turn off automatic updates since these are managed upstream.
 */
define(‘AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED’, true);

Door dit deel in de configuratie file te verwijderen, kan ik nu mijn plug-ins updaten vanuit WordPress zelf.

Files en folders automatisch omzetten

Wil je toch om één of andere reden je files omzetten naar 666 en je folders naar 777? Daarbij wil je dat niet manueel doen aangezien je daarbij ook nog eens een hoop subfolders hebt. Dat kan je makkelijk doen wanneer je FileZilla installeert op je PC. Log in op je Host via FileZilla en klik op de public_HTML. Wil je een andere folder aanpassen, dan kan dat natuurlijk ook. Selecteer dan gewoon de folder waar je alle files en subfolders wil aanpassen. Klik vervolgens op rechtermuisknop en kies voor de knop ‘file permissions‘. Daar kan je dus aanvinken hoe jij de rechten van elke folder en file wil aanpassen. Klik vervolgens op ok. Alles wordt nu automatisch van rechten veranderd hoe jij het hebt ingesteld.

Opgelet! FileZilla houdt eveneens de inloggegevens van je host bij in een document. Kies dus in de menubalk voor gegevens wissen of verwijder het programma opnieuw van je pc.

Kan de rechten niet aanpassen

Kan je de rechten van je folder en files niet aanpassen? Dat kan te maken hebben dat je server op apache draait. Hierdoor zijn de folders en files van eigenaar veranderd. Deze moet je op je server opnieuw aanpassen door te resetten naar previous owner.